Така започва необичаен (но за представите на Запад) клип, публикуван от китайската

...
 Така започва необичаен (но за представите на Запад) клип, публикуван от китайската
Коментари Харесай

„Призракът“ на НАТО разтревожи Китай с протегната ръка на Изток

 

Така започва необичаен (но за визиите на Запад) клип, оповестен от китайската държавна организация „ Синхуа “, чиито фрагменти смесват фантастично и писмено и демонстрират въздигането на „ призрака “. Видеото от втория ден на срещата на върха на НАТО във Вилнюс обаче е единствено една от куп изявления с предизвестие: Алиансът би трябвало да стои надалеч от Азиатско-Тихоокеанския район.

 

Четири страни от района – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия – бяха на същия конгрес през 2022 година, в Мадрид. Потокът от обвинявания и предизвестия от Пекин тази година обаче съответствува с миг, в който Китай от ден на ден се възприема като предизвикателство от алианса, в който е и България.

 

Какво тъкмо се трансформира за НАТО на Изток и за какво то провокира толкоз мощен яд в Пекин?

 

Какво споделят документите

 

Без „ интервенция “, само че с ангажимент, поради „ непрозрачността “ на Китай – така определи помощник генералният секретар на НАТО за отбранителна политика и обмисляне задачата на алианса в района на конференцията „ Шангри-Ла “ в Сингапур през юни. Китай е в правото си да модернизира арсенала си; казусът е в метода и в потребността от разговор, само че не сред Пекин и НАТО, а сред Пекин и Вашингтон.

 

Месец по-късно, в комюникето, признато във Вилнюс, алиансът очерта рамките на партньорството в Точка 85 (другата, Точка 57, единствено пътем визира Северна Корея). Според нея районът може непосредствено да въздейства на евроатлантическатата сигурност и се приветства приносът на четирите страни за нея, в това число поддръжката на Украйна. Отношенията би трябвало да се укрепят поради общите провокации в сигурността и споделените полезности.

 

Видимо е отсъствието на Китай от същите точки. Народната република се загатва в две обособени:

Точка 6. „ Заявените упоритости и политики на насила “ на Пекин „ провокират ползите, сигурността и полезностите ни “ паралелно със „ стратегическа конкуренция, всепроникваща неустойчивост и повтарящи се шокове “ в средата за сигурност, в това число хакерски атаки, хибридни закани и други. Държавите остават отворени за разговор с Китай.Точка 23. Китай употребява „ необятен набор от политически, стопански и военни принадлежности, с цел да усили световния си отпечатък и да проектира мощ, до момента в който остава непрогледен за тактиката, желанията и военното разгръщане “. Стреми се към „ надзор на основни софтуерни и индустриални браншове, сериозна инфраструктура и стратегически материали и снабдителни вериги “.

Това добавя т.нар. Стратегическа концепция от предходната година, в която Индо-Тихоокеанският район е посочен за пръв път като „ значим “. От този документ са множеството пасажи в тазгодишното официално съобщение. Споменаването на Индо-Тихоокеанския район в концепцията обаче бе без прецедент; Китай го видя като опасност.

 

Защо Азия стана значима

 

Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея, от време на време наричани AP4 (заради Азиатско-Тихоокеанския регион), трайно вземат участие в полемиките на Политическия комитет и Северноатлантическия съвет. НАТО построи с тях така наречен Индивидуални стратегии за съдействие и партньорство в последните 30 години, а през 2016 се срещна с тях групово поради Северна Корея.

За какво обаче са им на европейски и северноамерикански страни, събиращи се на среща на върха, тези четири страни от Азиатско-Тихоокеанския район?

Първо , те поддържат Украйна. Япония наложи наказания на Русия. Южна Корея не доставя непосредствено оръжия, само че на процедура поетапно подкрепя Киев (и с хипотетични непреки доставки през покупко-продажби със САЩ). Ако Украйна е водеща тематика на срещата, наличието им не бе лишено от смисъл.

 Дни след края на срещата на върха на НАТО Юн се появи и в Киев и разгласи, че поддръжката за Украйна се разраства спрямо предходната година (хуманитарната помощ - с 50% до 150 млн. долара), три месеца откакто загатна, че Сеул води невиждани разисквания за директни оръжейни доставки за страна в спор (а арсеналът на Южна Корея, добре готова за война, би <a href= облекчил западните старания за доставки). " />

© Reuters

Дни след края на срещата на върха на НАТО Юн се появи и в Киев и разгласи, че поддръжката за Украйна се разраства спрямо предходната година (хуманитарната помощ – с 50% до 150 млн. долара), три месеца откакто загатна, че Сеул води невиждани разисквания за директни оръжейни доставки за страна в спор (а арсеналът на Южна Корея, добре готова за война, би облекчил западните старания за доставки).

 

Второ , споменаването на Индо-Тихоокеанския район в Стратегическата идея и вниманието върху Китай изискват укрепването на партньорствата с тези страни.

 

С тях няма да се подписва фиктивен пакт., а единствено Индивидуално скроени партньорства (Individually Tailored Partnership Program или ITTP), по-подробни и с съответни цели, съпоставени с досегашните. Сътрудничеството с алианса ще е по съответни тематики: от морската сигурност, климатичните промени и Космоса до нововъзникващи технологии като изкуствен интелект.

 

Това добавя „ мрежовия “ метод от последните години: Западът не гради едносъставен блок против Китай, само че тъче мрежа от партньорства. Част от нея са Quad (Австралия, Индия, Япония и САЩ) и AUKUS, оповестеният през 2021 година американско-британско-австралийски пакт, разгневил Франция. Не бива да се не помни и партньорството на „ Петте очи “ (САЩ, Канада, Англия, Австралия и Нова Зеландия) в сигурността и разузнаването от години.

НАТО може да помогне за основаването на „ световна архитектура за сигурност “, до момента в който измества вниманието си от Централна Азия на изток, пише за Foreign Policy Дуйон Ким от Центъра за нова американска сигурност, споменавайки и въпросната мрежа; съгласно нея съдействието НАТО – АР4 може да стане първият конгрес за полемика на сигурността на световно равнище. Това надали ще докара до ангажимент за военна отбрана на алианса за сътрудниците, само че сложната среда и възходящият риск от неточности и рецесии изискват работа с тях.

Нужно е да се изговори: какво става, в случай че изпращани за учения съдове и самолети от Канада и Германия до Франция се окажат наоколо до рецесия в Тихия океан? От някои европейски депутати Ким чува, че въпросните военни активи биха „ избягали към дома “ и това е реалистично, политически и правно. Проекцията на обръщение и взаимност, за която приказва НАТО, обаче би се сринала неотложно.

И отвън Китай има критики към този взор на изток: Украйна върна алианса към истинското му значение, груповата отбрана; разсейването с Азия не оказва помощ във възраждането на тази ясна цел, гласят част от причините „ срещу “. Липса на действен потенциал за наличие в Източна Азия, в случай че връзките се задълбочат (с изключение на Франция, Англия и САЩ), може да се добави към тях.

 

Всеки с ползите си

 

В тези рецензии липсва едно значимо измерение.

 

Трето , скрита зад китайските рецензии остава мотивацията на източноазиатските страни. Както отбелязва и Ким, опитът на НАТО в ограниченията и практиките за въздържане може да е от изгода за тях; най-малкото всички дружно могат да водят официални (и неформални с присъединяване на държавни представители и експерти) полемики и да разиграват сюжети на рецесии.

 

„ Китай следи, с цел да види каква цена ще заплати Русия или каква премия ще получи, за експанзията си “ в Украйна, а водачите в Южна Корея и Япония се притесняват, че „ ставащото в Европа през днешния ден може да стане в Азия на следващия ден “, казва Столтенберг в публикация за Foreign Affairs. За Токио и Сеул той приказва в частта, озаглавена „ Подходът към авторитаризма “. Изрежда към този момент упоменатите в официалното съобщение и концепцията провокации.

НАТО не възприема Китай като съперник. Трябва да продължим да работим с Пекин по днешните международни провокации, в това число нуклеарното въоръжаване и климатичните промени. Същевременно (…) би трябвало да сме наясно с провокациите и да не заменяме ползите в сигурността за стопански изгоди.

Йенс Столтенберг,  общоприет секретар на НАТО

 

Тезата му е, че доближаването на автокрациите изисква разговор сред съидейниците, подкрепящи свободата и демокрацията.

От позиция на НАТО опасността от Китай не е просто хипотетична и освен поради непрозрачността и опитите да се провокират световни правила и стандарти. Китай упреква Запада, че навлиза в „ непозната “ територия (затова НАТО мери думите си за Тайван), само че самичък работи военно на Запад, провеждал е учения в Средиземноморието, казва за „ Гардиън “ Мея Ноуенс от Международния институт за стратегически проучвания.

 В началото на предходната седмица китайското посолство в Япония съобщи, че проектът на НАТО за агресия към Азиатско-Тихоокеанския регион нарушава разпоредбите на Организация на обединените нации, и изрази вяра Япония да се въздържа от дейности, подкопаващи доверието. Ден преди този момент Китай и Русия реализираха военновъздушни и военноморски учения в Южнокитайско море – с цел да се

© Reuters

В началото на предходната седмица китайското посолство в Япония съобщи, че проектът на НАТО за агресия към Азиатско-Тихоокеанския регион нарушава разпоредбите на Организация на обединените нации, и изрази вяра Япония да се въздържа от дейности, подкопаващи доверието. Ден преди този момент Китай и Русия реализираха военновъздушни и военноморски учения в Южнокитайско море – с цел да се „ опази “ сигурността на маршрутите по вода.

 

Погледът на Япония: дружно против рисковете

 

Погледът към мотивацията на водещата мощ измежду тези страни оказва помощ да се разбере взаимното преплитане на ползи.

 

Във Вилнюс НАТО отсрочи отварянето на токийски офис, обсъждано от месеци, само че блокирано от Франция от „ кардинални “ съображения. Токио обаче присъства все по-отчетливо на интернационалната сцена – от личния ѝ район до Африка. Това се вижда и в отношението към Украйна и към Черноморието. Две седмици преди визитата на премиера Фумио Кишида в Украйна през март 2023 година (първо за японски министър председател в страна във война) той бе в Румъния, където с президента Клаус Йоханис подписа стратегическо партньорство сред Букурещ и Токио.

 

Няколко месеца по-късно Кишида се прибра от Вилнюс с ITPP за 2023-2026 година В документа от пет страници се приказва за споделени стратегически ползи и запазване на интернационалния ред ред посредством разнообразни стъпки:

ще се  увеличи оперативната съгласуемост  между Япония и НАТО;въвеждат се  16 цели на партньорство  – от стратегическите връзки и киберотбраната до галактическата сигурност, морската сигурност, климатичните промени, контрола на въоръжаването, просвета, ръководство на рецесии и други; ще се предизвикват политическият разговор и този в защитата  за непрекъснат продан на възгледи за средата за сигурност; задачите ще се извършват с съвещания за политики , взаимни образования и учения и обмени и съдействие в изследователната активност.

Япония не прави всичко това поради НАТО, а поради себе си.

 

През декември Токио разгласи нова Стратегия за национална сигурност и уточни водещия си търговски сътрудник Пекин като „ невиждано стратегическо предизвикателство “ (имаше спор дали думата да не е „ опасност “). Промяната на метода към защитата цели да подсигурява, че Япония може да се оправи сама, без да разчита на Съединени американски щати при потребност, пише Nikkei.

 

Важна цел е до 2027 година да се доближи таванът от 2% разноски за защита и да се прескочи прагът от 1%, към който страната се придържа от 1976 година

 

Трансформацията в световната среда и ролята на Русия и Китай дружно с асиметрията във военните качества с Пекин тласкат Токио към преразглеждане на годни с десетилетия (пацифистки) постулати за защитата.

 

Япония ускори и напрежението сред Китай и Южна Корея с опит за възстановяване на връзките със Сеул (двамата водачи се срещнаха за пръв път от над десетилетие). Южнокорейският президент Юн, обиждан в китайските медии, потърси обещаното в предизборната акция предходната година доближаване с Вашингтон (през април бе в Съединени американски щати за 6 дни) и с Токио.

 

 В самия район това доближаване не се приема еднопосочно. Бившият министър председател Пол Кийтинг <a href= назова Столтенберг " цялостен простак " поради протегнатата ръка към района.
" />

В самия район това доближаване не се приема еднопосочно. Бившият министър председател Пол Кийтинг нарече Столтенберг „ цялостен простак “ поради протегнатата ръка към района.

 

Китай: Съединени американски щати като Кръстника

 

Китайското посолство в Европейски Съюз остро подлага на критика фразата „ редовно предизвикателство “ след срещата на НАТО. Директорът на външнополитическия комитет към компартията Ван И предупреди на срещата на върха на Източна Азия в Джакарта, че мирът в района не може да е основан на „ търсенето на безспорна сигурност от дребен брой страни “. Отделно каза на Токио и Сеул:

Колкото и да си изрусявате косите, колкото и да си изостряте носовете, в никакъв случай не можете да станете европеец или американец, в никакъв случай не можете да станете западняк. Трябва да си знаем корените.

Ван И,  шеф за външни връзки на Китай, в думи към Япония и Южна Корея

 

Англоезичната версия на водещия вестник на компартията „ Женмин жъбао “, The Global Times, видя „ дългата ръка “ на Съединени американски щати: „ НАТО е на първо място притежавана, водена и манипулирана от Съединени американски щати група “ и не е изненада стратегическите им планове да са в взаимната декларация. В алианса Вашингтон намира „ най-удобната опция “ да работи при лимитирани стратегически принадлежности и запаси, като употребява „ по-добре манипулирана марионетка “.

 Външното министерство подхвана и нормалния двуглас: в миг на търсене на допирни точки сред Вашингтон и Пекин представителят му Хуа Чунин <a href= напомни на НАТО за " кръвнината ", която дължи на китайския народ поради бомбардировките против китайското посолство в Югославия през 1999 година, при които трима починаха, а 20 бяха ранени. Едновременно с това Китай беседва със Съединени американски щати официално (Ван се срещна с държавния секретар Антъни Блинкен в Джакарта) и неофициално (в Пекин изненадващо дойде Хенри Кисинджър).
" />

© Reuters

Външното министерство подхвана и нормалния двуглас: в миг на търсене на допирни точки сред Вашингтон и Пекин представителят му Хуа Чунин припомни на НАТО за „ кръвнината “, която дължи на китайския народ поради бомбардировките против китайското посолство в Югославия през 1999 година, при които трима починаха, а 20 бяха ранени. Едновременно с това Китай беседва със Съединени американски щати официално (Ван се срещна с държавния секретар Антъни Блинкен в Джакарта) и неофициално (в Пекин изненадващо дойде Хенри Кисинджър).

 

„ НАТО не може да заблуди света, защото от дълго време виждаме ясно какъв блок е: фикс идея отпред с Кръстника, Съединени американски щати (вероятно създателят има поради мафия – бел. ред.). Воденият от Съединени американски щати блок постоянно употребява термина „ интернационална организация, с цел да скрие същинския темперамент на гангстероподобната си котерия “, продължава.

Съединени американски щати предпочитали да „ манипулират лакеите си отдалеко “, с цел да разпалват те спорове, а Вашингтон да гледа. Затова НАТО можела да се прекръсти на Организация на северноатлантическите главорези (North Atlantic Thug Organization).

Тази и други публикации във вестника приканват Азиатско-Тихоокеанския район да построи „ защитна стена “ против геополитическа борба в района.

 

Карикатура в друга статия показва как американец с динозавър на каишка с емблемата на НАТО споделя на човек близо до вулкана Фуджи, като се обръща към него като към Япония: „ Нахрани домашния ми любим. “ С егоизма си Съединени американски щати разделяли Европа, а Корея и Япония работили „ късогледо и рисково “, пробвайки да се закрепят към „ американската каляска “.

 

Образът на призрака се появи и в „ Чайна дейли “, ежедневник на отдела по пропагандата към Комунистическата партия. „ НАТО би била призракът на празненството в Азиатско-Тихоокеанския район “, е заглавието на уводната публикация във вестника. Пекин споделя на НАТО да стои надалеч от Източна Азия, пише същият вестник в друго заглавие.

 

Азиатско-тихиокеанският район има общи полезности, добър ред, крепка сигурност и ефикасни механизми за решение на разногласия. В района няма място или потребност от НАТО.

China Daily

 

Китай мъчно понася мисълта за по-интензивно взаимоотношение сред виждащите в него предизвикателство и на Запад, и на Изток. Посланието на Пекин, само че и настройките в част от Европа, са недвусмислени. Предвид съпротивата на Франция (и предстоящата по други тематики от Унгария), всяка стъпка на НАТО в района ще би трябвало да се преценя деликатно.

www.dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР